La Terra Alta engega un projecte ambiciós que posa en valor el producte endogen del territori, concretament l’oli i les olives per potenciar la percepció de la comarca com a territori amb un alt valor gastronòmic.

L’acció s’emmarca en el projecte “Treball a les 7 Comarques – Terra Alta Més” que és un projecte de Desenvolupament Local, basat en la cooperació público-privada, que posa en valor les persones, les empreses, el territori i els seus recursos, amb l’objectiu d’estimular l’activitat econòmica per generar ocupació i millorar la qualitat de vida de les persones.

Aquest projecte sorgeix arran de la prospecció realitzada durant 2016 al sector oleícola. Es constata un pes econòmic i social important al territori, tant pels projectes cooperatius com pels petits productors, que han engegat iniciatives que aposten per transformar les olives en oli de molta qualitat, sense oblidar el potencial de les olives i els productes transformats a partir d’elles. Tots treballen amb molta cura la matèria prima i tenen en compte el temps òptim per a collir-les per tal d’aconseguir que els seus olis tinguin les millors propietats organolèptiques, amb el màxim benefici sobre la salut.

Aquesta nova generació de productors comparteixen una necessitat comuna: desenvolupar-se. Aquest desenvolupament s’haurà de fer des del sector agrícola, amb productors que del fruit passin a l’elaborat, afegint valor, creant qualitat, marca i promoció.

Amb aquesta manera de fer hi guanyem tots!

Els objectius que persegueix el projecte es poden resumir en:

  • Incrementar el consum d’oli d’oliva de qualitat, oliva i els seus derivats.
  • Introduir oli d’oliva de qualitat als restaurants.
  • Fomentar les visites i la venda de proximitat.
  • Donar a conèixer la cultura de l’oli basat en les propietats de les varietats autòctones, sent l’empeltre la que ens dona la diferenciació amb d’altres DO’s.
  • Sensibilització als productors de la necessitat de donar valor afegit al producte i incrementar l’autoestima vers la seva activitat i producte.
  • Mostrar les possibilitats que ofereix el món de l’oli i passar de la idea a la producció.

Per dur a terme aquest projecte es compta amb l’assistència dels professionals de la Fundació Alícia, tot un referent en patrimoni alimentari, cuina i recerca i salut, que ens ajudarà a valoritzar els productes del territori i el patrimoni natural, cultural i turístic lligat a la gastronomia. Tot plegat, per crear un coneixement sobre l’oli d’oliva de la Terra Alta que sigui útil i pràctic per als restauradors de cara al seu ús i promoció.

El sector de la restauració és l’aliat natural d’aquest projecte, doncs poden donar a conèixer les innombrables combinacions gastronòmiques de cada varietat i tipologia d’oli, dels més intensos i picants als més suaus i subtils, generant diversitat de sabors i experiències i aportant un element diferenciador, gastronòmica i territorialment parlant.

El projecte es troba en fase inicial. Un cop fetes les reunions amb productors, restauradors i d’altres agents es farà una sessió de treball comú a les instal•lacions de la Fundació Alícia. La última fase constarà de la presentació pública i difusió del treball realitzat.