I Xerrada a la Terra Alta

Una de les principals dificultats a l’hora d’emprendre en la transformació alimentària és la normativa que cal complir en els espais d’elaboració que molts cops eleva els costos fins al punt de no fer viable l’activitat. Per resoldre aquesta dificultat, durant els últims anys, els espais de transformació agroalimentària compartits s’han multiplicat al territori català. Segons el visor d’obradors compartits de Pam a Pam, n’existeixen 6 i 4 més estan en construcció. Alguns d’ells d’iniciativa pública i altres privada, en aquest cas la majoria en format cooperativa.

Arran de la diagnosi socioeconòmica que s’ha realitzat a través del Programa «Treball a les 7 Comarques» un dels reptes identificats és la diversificació de la producció i transformació agroalimentària a la comarca tant per un tema de possibilitat de creació d’ocupació com de foment de la Sobirania Alimentària. Durant la pandèmia, la fragilitat d’un sistema agroalimentari globalitzat s’ha fet patent, posant en valor, en conseqüència, el producte de proximitat.

En aquest context, pensem que per tal de reactivar socioeconòmicament la comarca cal generar espais de trobada en els que reflexionar sobre les oportunitats i reptes d’aquestes infraestructures a la comarca. Per això, una de les accions del Pla de Re-activació econòmica en col·laboració amb l’Ateneu Cooperatiu de les Terres de l’Ebre, és aquesta xerrada inicial. A més, l’escola agrària ha acollit amb molt d’interès la iniciativa i acollirà l’acte.

La xerrada serà a càrrec del Sr. Quim Pérez, membre d’una cooperativa que ha creat un obrador compartit on fan licors i que comparteixen amb altres projectes de transformació agroalimentària. En Quim farà una mica de repàs sobre el perquè aquests espais cada cop són més habituals i ens n’explicarà diferents formats.

La xerrada de l’1 de juliol es farà en format presencial a l’Escola Agrària de Gandesa amb un màxim de 25 assistents i en format on-line. En els dos casos, cal inscripció prèvia:
https://serveis.ateneucoopte.org/program/obradors-compartits-reptes-i-oportunitats

COM CONTINUEM!!
Estem organitzant una visita a la Conca de Barberà, on poder visitar els seus obradors d’iniciativa pública: Esapi Cuina i Viver de Celleristes, així com la cooperativa de productors Fet a la Conca.