Més d’una vintena d’aturats i demandants de millora d’ocupació participen en les formacions impartides per professionals del territori.

El Consell Comarcal de la Terra Alta, a través del projecte Treball a les Comarques, porta a terme dos aprenentatges especialitzats per tal de millorar l’ocupabilitat de persones i la inserció en dos sectors amb dificultats per trobar treballadors/es. Es tracta d’“Instal·lació i manteniment de xarxes de reg” i “Elaboració de pa i brioixeria”, ien els dos casos es dona l’opció de realitzar pràctiques en empreses de la comarca.

La formació relacionada amb xarxes de reg es va detectar com a necessitat en l’àmbit de la Taula Agrària de la Terra Alta on el gerent de la Comunitat de Regants va exposar la dificultat per trobar personal format per treballar en un sector tan essencial com és el reg de la comarca. La formació relacionada amb reg, de 40 hores, ha combinat sessions teòriques amb sessions pràctiques en finca. El grup docent ha estat format per professors de l’Escola Agrària de Gandesa, tècnics de Comunitats de Regants de la Terra Alta i les Garrigues Sud o professionals d’una empresa
d’instal·lació de xarxes en finca. Els alumnes han fet una molt bona valoració tant dels continguts com el personal docent i exposen que creuen que els serà útil tant en els seus àmbits laborals actuals com en la recerca de feina en un futur.

En relació amb el curs “Elaboració de pa i brioixeria” es posa en marxa després de detectar la dificultat de trobar professionals amb coneixements relacionats amb l’elaboració de pa i pastes en el si de la Taula de Forners de la comarca. A més, la manca de relleu generacional ha portat al progressiu tancament de forns i pastisseries. En quatre dels 12 pobles ja no s’elaborà pa, augmentant la sensació de l’impacte que té el despoblament sobre el dia a dia de les persones que hi viuen. Amb aquesta formació de 60 hores eminentment pràctiques, es pretén tant millorar els coneixements en l’elaboració o en tasques de suport a l’obrador. Es podran realitzar pràctiques en forns i pastisseries de la comarca. El curs va començar el passat 30 de maig i s’allargarà fins a l’11 de juliol, impartit per dos professionals del sector amb llarg recorregut i experiència professional en el Forn i Pastisseria Federico de Gandesa i el Forn de Baix de la Fatarella. Les sessions es desenvoluparan en un obrador en funcionament a Gandesa i un de tancat a Vilalba dels Arcs, per tal de presentar diferents tècniques depenent del tipus de forn i combustible.

Mitjançant el projecte Treball a les Comarques, el SOC ha finançat el 90% d’aquests aprenentatges especialitzats, el finançament restant ha estat aportat pel mateix Consell Comarcal.